Mijn naam is Annemiek Valent ik woon in Nederland in een dorp vlakbij Schiphol, Amsterdam. Daar woon ik samen met mijn vriend en mijn zoon van 21 jaar oud. Sinds 2007 ben ik werkzaam bij de ambulance dienst in Amsterdam als ambulance chauffeur.

De melding

Op 21 november 2015 had ik nachtdienst. Om 4.19 uur kregen wij de melding: een auto staat tegen een boom en staat in brand, slachtoffers onbekend. Daar aangekomen herken ik de auto als zijnde de auto van mijn ex-man.

De politie vraag ik om het kenteken na te trekken op naam van mijn ex-man, dit is iets wat wij nooit doen, wij komen immers iedereen helpen. Dit had ik ook nog nooit gedaan. Deze vraag wordt bevestigd aan mij en daar wordt bij verteld dat er een jong iemand in zit en geen 53 jarige man.

De paniek schiet in mijn hele lijf. Ik loop weg en ga heel hard gillen. Ik trek aan mijn haren en zeg gek te worden. Ik denk op dat moment ook, als ik heel hard gil, dan komt mijn zoon Gian weer bij mij wonen, hij was net definitief bij zijn vader gaan wonen.

Ter plaatse loop ik doelloos rond, ik ben niet in de auto gaan kijken. Iets heeft mij beschermd dat niet te gaan doen. Dit was ontzettend foute boel dat wist ik echt meteen. De politie geeft aan mij door dat Gian (mijn zoon van 19 jaar) in de auto zit. Het dringt niet tot mij door. Mijn brein wil deze afschuwelijke informatie niet opslaan. De overige hulpverleners zoals de brandweer en het traumateam zijn verslagen, voelen alleen maar onmacht, hoe gaan zij mij nou duidelijk maken dat echt Gian in die auto zit en overleden is.

Er is een getuige die het mij ook verteld en ik reageer met de woorden “dat kan Gian niet zijn want die heeft helemaal geen RIJBEWIJS!!!” Ik bel ter plekke mijn ex-man op en hij neemt zijn telefoon op, iets in mij herinnerd zich dat ik dat toch jammer vind. Ik vraag hem of zijn auto voor de deur staat en hij zegt dat de auto er niet staat. “Zijn de kinderen thuis?” Wij hebben een gedeeld co-ouderschap. “Nee, Gian is niet thuis “, mijn gezichtsuitdrukking veranderd en de politieagente neemt het telefoongesprek over.

De lokale pers is inmiddels ook aanwezig en staat alles te filmen. Op een gegeven moment besluit ik terug te willen naar de auto. Ik ben tegen gehouden door een agent, daar weet ik zelf niks meer van. Annemiek heeft hij niet tegengehouden ik was absoluut mijzelf niet meer. Het ene moment was ik ter plaatse een hulpverlener en het andere moment een moeder, dat laatste weet ik zelf niks van. Dat is mij achteraf allemaal verteld.

Wij zijn terug gereden naar onze standplaats, ik mocht zelf niet meer rijden. Bij mij thuis staat ondertussen de politie voor de deur om mijn vriend het slechte nieuws te vertellen. Hij denkt dat er iets met mij is gebeurd. Zij vragen hem of hij de stiefvader is van Gian en vertellen hem dat hij verongelukt is. Zij willen hem naar mij toebrengen. Hij hoopt dat ik er niet naar toegestuurd ben wat helaas wel zo blijkt te zijn.

Onsterfelijke jeugd

Na de prachtige uitvaart met 330 lieve familie, vrienden en heel veel collega’s zijn wij de telefoon van Gian gaan laten maken. Uit zijn telefoon kwam heel veel informatie naar boven waar ik geen weet van had. Zijn vader heeft het altijd toegestaan dat Gian de auto te pas en te onpas mocht gebruiken.

Hij stond vol met foto’s en filmpjes van mijn zoon en vrienden in de bewuste auto en vele whatsapp berichten die over het gebruik van de auto gingen. Al die ouders van deze vrienden weten niet dat hun kinderen ook in deze auto regelmatig mee gingen terwijl zij wisten dat Gian geen rijbewijs had.

De jeugd denkt echt “onsterfelijk” te zijn, mij kan niks overkomen, oorzaak en gevolg daarvan is in het puberbrein nog niet volledig ontwikkeld. Tijdens mijn werk komen wij deze acties regelmatig tegen. Iets besturen met alcohol, drugs of lachgas kan DODELIJK zijn. En niet te vergeten whatsappen achter het stuur is 2 a 3 seconden even niet opletten en klaar is je “Oh zo gelukkige leven” en daarbij meteen ook het leven van jouw familie. Lachgas gebruik is in Nederland een groot probleem het is bij wet nog niet verboden, alleen als de politie ziet dat je het achter het stuur doet krijg je een bekeuring. Dit geldt ook voor de volwassenen laat ik die niet buitensluiten.

Tegen mijn eigen kinderen zei ik regelmatig als je iets gaat doen wat je best een beetje spannend vindt denk dan wat ik daarvan zou vinden, dan weet je meteen dat je het niet moet doen. Op de weg waar ik veel rij zie ik heel veel mensen met hun telefoon bezig zijn tijdens het rijden. Op de snelweg blijft die auto nooit vanzelf netjes tussen de lijntjes rijden en dat valt op. De auto slingert van links naar rechts en zij rijden vaak op de middelste baan terwijl er rechts gewoon ruimte is.

Nu is hier in Nederland een proef gaande met een detectie systeem die waarneemt dat je op je telefoon bezig bent ook al ligt die bijvoorbeeld op je benen. Een geweldige ontwikkeling. De boete is nu € 249,00 en die mag van mij nog veel hoger worden dat scheelt zo ontzettend veel leed en ongelukken. Als je bewust iets nuttigt dat je handelen beïnvloed zou ik zeggen: rijbewijs inleveren en niet meer mogen halen. Dat zijn harde uitspraken dat weet ik ook, maar helaas lijkt het echt nodig te zijn.

Een onwerkelijkheid wordt werkelijk

9 maanden later op 6 augustus 2016 wordt er in de vroege ochtend bij ons aangebeld. Ik vlieg mijn bed uit en ook nu weet ik al meteen dat het foute boel is. Ik loop naar beneden en zie 2 agenten voor de deur staan. Ik loop weer naar boven. Er is maar 1 ding wat ik wil en dat is vluchten. Toch ga ik de deur open maken en daar krijg ik de vraag of ik de ex-echtgenote ben van Dhr…

Zij vertellen ons meteen dat hij dodelijk verongelukt is met zijn auto tegen een boom. Dit is te bizar, dit is echt een grap is mijn reactie. Het blijkt echt zo te zijn. De hel lijkt weer opnieuw te beginnen. Door middel van psychologische hulp met de therapie vorm E.M.D.R( Eye Movement Desensitization and Reprocessing) heb ik een lange weg afgelegd.

Ik werk inmiddels weer op de ambulance met veel plezier. Dit werk is mijn passie. Wij weten nooit wat onze dag gaat brengen en wie wij tegen gaan komen. Gian was apetrots op het werk dat ik deed en dat is mijn drijfveer geweest om dit loodzware traject van re-integreren te voldoen.

In 2020 ben ik hier een boek over gaan schrijven en die is inmiddels klaar: En dan is het jouw kind

Op 21 november 2020 is deze naar de drukkerij gestuurd, 5 jaar na dato. Op 7 februari 2021 komt deze op de markt dit is tevens de verjaardag van Gian waar hij 25 jaar zou zijn geworden.

Via deze link kan je het boek al bestellen en ook al iets lezen waar het boek over gaat. Vul onderaan je gegevens in en de uitgever Alexander Snijdewind van Buromension mailt je persoonlijk terug.
Een persoonlijk interview over het interview bij AT5 is terug te zien op YouTube.

Veel liefs Annemiek Valent

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring