Tijd alleen doorbrengen is niet voor iedereen vanzelf sprekend. De ene persoon is al vanaf jonge leeftijd samen met zijn of haar partner en weet niet beter dan samen zijn en de andere persoon vind het veel te confronterend om alleen te zijn en vermijd dat soort situaties. Bang zijn voor alleen zijn is een diep zittende pijn waar je veel persoonlijke groei uit kunt halen als je het aan wilt gaan.

Herken jij jezelf in één van onderstaande situaties: 

  • je wilt alles samen met je partner doen en bent onrustig als je zonder elkaar bent
  • als je alleen een wandeling maakt, ergens alleen gaat eten of ergens bent waar je niemand kent voel je je niet fijn
  • je kan jezelf niet vermaken en verveelt je op momenten dat je alleen bent
  • na een relatiebreuk duik je het liefst zo snel mogelijk weer in een volgende liefde
  • jouw dagen zijn volgepland waardoor er geen ruimte meer is om in het moment zelf te voelen wat je wilt doen
  • stil zijn in gezelschap, even geen gesprek hebben, vind je ongemakkelijk 
  • in je eentje op reis of een mini vakantie daar vind je niks aan of je vind het eng
  • een dag zonder afspraken in het vooruitzicht voelt vervelend 
  • je bent vooral bezig met de verlangens en wensen van anderen en cijfert jezelf weg 
  • als je wel een keer rust en tijd voor jezelf hebt wordt je ziek (in ontspanning komt de spanning van de periode ervoor los)

Als een situatie of meerdere situaties jou bekend voorkomen dan kan het zijn dat het hoog tijd wordt om juist eens wat meer tijd alleen door te gaan brengen. Door ruimte te maken voor jezelf, jouw eigen momenten, zonder anderen om je heen kun je tot inzichten over jezelf komen. Dit kan in het begin spannend, eng, confronterend en moeilijk zijn. Wanneer het enige gezelschap wat je hebt jij zelf bent, zul je in de spiegel kijken, zullen je schaduwkanten omhoog komen en zullen negatieve gedachtes en gevoelens uitvergroot worden. Normaal gesproken heb je dan mooi afleiding van andere bezigheden en gezelligheid om je heen waardoor je dit soort dingen niet hoeft binnen te laten. Wanneer je tijd alleen doorbrengt kun je er niet omheen. Alleen zijn geeft je de kans om jezelf beter te leren kennen, om echt naar binnen te keren en te voelen en horen wat jouw ziel nodig heeft. 

Alleen zijn hoeft niet te betekenen dat je eenzaam bent. Als jij het gevoel van eenzaamheid ervaart dan zegt dat wat over iets in jou wat geheeld mag worden. Een gevoel van eenzaamheid kan bijvoorbeeld voortkomen uit verlating, verlatingsangst, niet genoeg zelfliefde hebben, niet gehoord of gezien zijn in het verleden. Hier valt juist een les uit te leren door die eenzaamheid volledig te doorvoelen. Voel maar hoe alleen je je voelt. Voel maar waar dit pijn doet in je lichaam. Voel maar waar deze pijn vandaan komt. Door dit volledig te voelen en omarmen kun je stapje voor stapje deze pijn helen. Door de stilte in jezelf te vinden kun je bepaalde gebeurtenissen verwerken waar eerder geen ruimte voor was.

Je kunt het leren om alleen te zijn en daar volledig content mee te zijn. Het is het allerbelangrijkste dat je tevreden bent over jezelf voordat je een gezonde relatie met een ander kunt aangaan. Je hebt een stuk zelfliefde en zelfacceptatie nodig om eerst een stevige verbinding met jezelf te hebben zodat je ook gezonde verbindingen met anderen kunt aangaan. Ook als je alleen bent is er nog een verleiding om te vluchten in afleidende activiteiten zoals gamen, social media of in ergere gevallen drugs of alcohol gebruik. Deze afleidingen komen voort uit de angst voor de leegte en stilte die er ontstaat als je alleen bent.

Wat is het meest enge voor jou van alleen zijn? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Welke gevoelens roept alleen zijn bij jou op? Waarom komen deze gevoelens vandaan? Wat is de onderliggende oorzaak van deze emoties?

Door drukte in je dagelijks bestaan en geen ruimte te hebben voor jezelf kunnen jouw passies naar de achtergrond verdwijnen. Je gaat mee in wat anderen leuk vinden om te doen, je past je aan anderen aan, je neemt een rol aan waar in je niet helemaal jezelf kunt zijn. Wanneer jij genoeg tijd met jezelf hebt doorgebracht, een stabiele basis hebt voor jezelf en helder hebt wat jouw passies, dromen en doelen zijn, is het makkelijker om in gezelschap van anderen te zijn. Je weet namelijk wat je wilt en waar je voor staat en je zult je dan niet meer zo snel van je stuk laten brengen. Weten wat jouw verlangens en doelen zijn zorgt ervoor dat niet meer door anderen beïnvloed wordt en je jouw eigen plannen volgt. Als je wat vaker tijd neemt voor jezelf zul je ook meer beslissingen nemen die vanuit jou komen en waar je zelfverzekerd over bent. 

Wanneer jij bewust kiest om tijd alleen door te brengen zul je meer rust vinden, kom je dichter bij jezelf en zul je jezelf uiteindelijk meer gaan waarderen. Jij bent je eigen basis, de persoon op wie je altijd terug kunt vallen, waar je elke dag weer opnieuw op mag vertrouwen. Tijd investeren in jezelf is het beste wat je kunt doen, je bent immers van je eerste tot je laatste dag met jezelf en wie er verder aan jouw zijde meewandelen op jouw pad staat nooit vast. Investeren in de relatie met jezelf is iets wat je prioriteit nummer 1 mag maken vanaf nu.

Ga ontdekken hoe jij meer ruimte voor jezelf kunt maken. Begin langzaamaan momenten voor jezelf te plannen waar je heel bewust alleen bent. Dit is voor iedereen goed om te doen of je nu single of getrouwd bent, een fulltime baan of kinderen hebt, iedereen heeft het nodig om uit de rol van vriendin, vriend, vrouw, man, moeder, vader of werknemer te stappen en gewoon even met jezelf te zijn. Wanneer je altijd maar drukt bent met een ander, hoeveel je ook om die persoon geeft, kun je niet bij je eigen verlangens komen. Je hoeft niet altijd bereikbaar en beschikbaar te zijn voor een ander. Zet je telefoon eens wat vaker uit en check je mail niet vaker dan nodig. Gun jezelf de tijd met en voor jezelf.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring