De meest intense verslaving om van los te komen. Een verslaving die ik lange tijd niet wilde inzien, waar ik blind voor was. Vooral mijn eigen pijnen niet willen aankijken en vastklampen aan of projecteren op een ander. Een onmiskenbaar patroon na een gebrek aan liefde in mijn eigen jeugd. Waar ik dacht dat verdovende middelen lastig waren om afscheid van te nemen kwam er iets veel groters naar boven. De angst voor echte verbinding en het verlangen naar liefde. Ik was verslaafd aan liefde. Helaas niet aan de gezonde vorm daarvan. 

 

 • Als kind hield ik mij stil en zorgde ik ervoor dat ik anderen niet tot last was, in de hoop liefde te ontvangen. 
 • Als puber vertoonde ik rebels gedrag en deed het tegenovergestelde van wat een ander wilde, in de hoop liefde te ontvangen. 
 • Als opgroeiende volwassene was ik een ster in anderen pleasen, helpen en verzorgen, in de hoop liefde te ontvangen. 

 

Het werkte niet, geen van alle technieken werkte. Het stil zijn zorgde er voor dat ik nog meer naar de achtergrond verdween en ik niet gezien werd. Het rebelse gedrag veroorzaakte confrontaties en afstand en het pleasen van anderen zorgde ervoor dat ik mezelf tekort deed. Ik ontving tijdelijke, oppervlakkige of schijnliefde, maar niet de diepe liefde waar ik naar verlangde. Ik begon te beseffen dat ik naar binnen mocht gaan. Binnen in mijzelf was iets te helen zodat niemand anders die leegte in mij hoefde op te vullen. Diepe kindpijnen aankijken en daar zelf mijn verantwoordelijkheid voor nemen. 

 

Hoe kan een liefdesverslaving er uit zien?

 • In verbindingen blijven die niet goed voor je zijn
 • Opgaan in de ander, jezelf vergeten
 • Onzekerheid en/of eenzaamheid
 • Vasthouden aan elk sprankje liefde
 • Je eigen verlangens niet uitspreken
 • Vasthouden aan het plaatje in je hoofd
 • De realiteit niet willen inzien
 • Manipuleren/controleren 

 

De weg naar binnen was het moeilijkste en pijnlijkste om aan te gaan. Laagje voor laagje de muurtjes afbreken die ik had opgebouwd, stapje voor stapje contact maken met mijn eigen gevoel, meer en meer in verbinding komen met mezelf. Het contact herstellen met mijn innerlijk kind. Voelen welke angsten, blokkades en emoties er binnen in mij verscholen waren. Ze op mijn tempo naar boven laten komen om stuk voor stuk een plek te gaan geven. 

Ik weet als geen ander hoe ik iemand kan verleiden om iemand voor mij te ‘winnen’ en daarmee liefde binnen te halen. Elk beetje liefde wat ik kon krijgen was ik tevreden mee. Beter iets dan niets. Ik weet nu ook dat dit niet is wat ik wil aangezien ik daar niet mee ontvang wat ik echt wil, namelijk diepere en oprechte intimiteit en liefde. Om naar die staat van zijn te kunnen gaan was er een hoop los te laten. Mijn oude patronen en mechanismen, maar ook personen en situaties die deze gedragingen triggerden en in stand hielden. Ik moest heel eerlijk zijn naar mezelf, de diepte in gaan, het donker ervaren en daar in ontdekken dat ik de verantwoordelijkheid moest pakken om dit te veranderen. 

 

Iemand die mysterieus is, zorgt voor leuke spanning, maar geeft geen helderheid. 

Iemand die geen commitment wilt maken, zorgt voor speelsheid, maar geeft geen veiligheid. 

Iemand die het lastig vind om gevoelens te uiten, zorgt voor een uitdaging, maar geeft geen openheid. 

Iemand die jou overlaad met aandacht, zorgt ervoor dat je je speciaal voelt, maar geeft je geen vrijheid.  

Echte intimiteit vraagt om volledig jezelf te zijn en vanuit daar te verbinden met de ander. Ik ging de verbinding met mezelf herstellen en de liefde voor mezelf vergroten. Ik ging de kracht weer voelen om in mijn eigen waarde te gaan staan. Ik besloot geen genoegen meer met minder te nemen. Om die keuze ook realiteit te maken werd ik (en soms nog steeds) regelmatig getest of ik trouw kan zijn aan die nieuwe versie van mezelf. De oude manier van doen lijkt vertrouwd en veilig, het is alles behalve dat, maar dat gegeven moest uit mijn systeem verwijderd worden. 

 

I love my body.
I respect my body.
I protect my body.
I accept my body.
With softness and tenderness I will touch every inch of my body.
With openness and honesty I will check in how I really feel.
With strength and kindness I will look myself in the eyes in the mirror.
With a laugh and maybe sometimes a tear I will embrace everything what I see and feel.
Dear body, I will promise you I will check in with you every day.
Dear body, I will promise you that I will listen to the messages you give me.
Dear body, I am grateful for your beauty and wisdom.
Dear body, thank you. 

 

Elk moment dat ik een persoon aantrek die niet aligned is met mijn ziel, mag ik mezelf afvragen vanuit welke trigger dit op mijn pad komt. Wat wordt er in mij geraakt? Wat mag ik hiermee doen? Welk deel van mij trekt dit aan?

Steeds opnieuw een gevecht met het gewonde kind in mij werd aangewakkerd, steeds een verleiding om met minder genoegen te nemen, steeds een stemmetje die zei ‘je bent niet meer waard dan dit’. Het was een strijd om aan te gaan en ik kon het niet alleen. Met de juiste begeleiding en support van professionals en ook vriendinnen ben ik nu op een punt waar ik gezonde keuzes kan maken. Ik heb mezelf los gemaakt van dit hardnekkige patroon. Het is niet volledig verdwenen, er zijn nog triggers die ik bekijk en doorvoel en dan herinner ik mezelf eraan waarom ik de keuzes maak die ik maak. 

 

Zoals bij elk stuk wat je gaat helen vraagt het om commitment, gaat het met vallen en opstaan. Waar je eerst veel moeite moet doen om het patroon te doorbreken zal het in een later stadium steeds makkelijker gaan en uiteindelijk je nieuwe manier van leven zijn wat als vanzelf gaat. 

 

 

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring