Een label kan je helpen inzichten te krijgen, maar het kan er ook voor zorgen dat het je nog verder van een verandering af laat staan. Het kan je laten stilstaan of een slachtoffer rol activeren. Een label is iets wat we vanuit onze mind maar al te graag willen. Bevestiging, een naam er aan geven, goedkeuring, kunnen bewijzen waarom je doet zoals je doet.

 

Ik zal deze visie delen vanuit mijn eigen voorbeeld. Ik ben een gevoelig persoon. Als kind voelde ik me regelmatig onbegrepen en anders. Zodra ik er achter kwam dat hier een naam voor was, namelijk Hoog Sensitief Persoon, was ik in eerste instantie blij. Dit wat ik ervaar heeft een naam, het bestaat, ik ben niet de enige die dit voelt. Dit zorgde nog niet direct ervoor dat ik hier de kracht van kon inzien en het vanuit een ander oogpunt kon benaderen. Allereerst hield ik mij vast aan dit label om mezelf te verklaren of aan anderen te bewijzen hoe ik de wereld ervaarde.

Het label kon ik op verschillende manieren inzetten en had daar in de weg zittende overtuigingen op;

  • Ik ben nou eenmaal gevoelig dus dit kan ik niet
  • Er is iets niet goed met mij en het werkt tegen mij
  • Ik ben een HSP dus het is gerechtvaardigd dat ik afstand neem van ‘normale’ situaties
  • Teveel met anderen personen omgaan zorgt ervoor dat ik overprikkeld raak
  • Ik verwacht dat anderen rekening met mij houden

 

Ik las allerlei informatie om mezelf beter te leren kennen en begrijpen. Al snel kwam ik erachter dat het label mij erkenning en herkenning gaf, wat fijn was, maar een andere vraag bleef omhoog komen. Namelijk HOE zet ik dit in als kracht? HOE zorg ik ervoor dat dit niet een zwakte is maar een gave? Ik kreeg de drang om er op een andere manier naar te kijken en te leren hoe ik dit als iets positiefs kon gaan zien. 

Hier was maar weinig informatie over te vinden destijds vond ik. Ik ging mijn eigen tools ontwikkelen, zocht hulp bij teachers die hiermee bekend waren, las allerlei boeken en koppelde me meer los van het label en mijn eigen belemmerende overtuigingen. Om daadwerkelijk dit als kracht te ervaren had ik dat label niet nodig. Om verandering aan te brengen mocht ik in actie komen. 

Hierbij mijn verlangens onderzoeken. Wat is het wat ik graag wil? Wat wil ik niet? Het grootste verlangen was dat ik anderen kon helpen vanuit mijn sterke intuïtie. Ik wist dat het niet voor niks was dat ik dit zo ervaarde alleen had ik nog geen idee hoe er mee om te gaan. Daarnaast wilde ik wel graag naar feestjes en genieten van een sociaal leven en daar mijn manier voor vinden. Wat ik niet wilde was me onderdompelen in verhalen van andere hoog sensitieve personen en in die herkenning blijven ronddwalen.  

Aarding, grenzen stellen, bescherming en reiniging zijn mijn kernwoorden hiervoor. Dat ging echt niet makkelijk of binnen een week. Het was een training. Keer op keer weer ervaren, doen, leren. Jarenlange oefening met ups en downs. Ik keek vaak op tegen bijvoorbeeld zangeressen of muzikanten en vond het geweldig om te zien hoe zij van hun passie hun werk maakten. Op het eerste gezicht leek het mij dat dit ze van nature afging, terwijl ook zij hiervoor keihard hebben moeten werken. Ik werd me bewust van het feit dat werken met energie niet iets is wat je zomaar kunt doen, er gaan enorm veel processen aan vooraf. Het resultaat mag er zijn. Ik kan nu anderen begeleiden in hun ontwikkeling zonder dat dit ten koste gaat van mijn energie en ik kan naar feestjes gaan zonder dat mijn energie leegloopt. Ik heb er mijn weg in gevonden. 

 

Om wat voorbeelden te geven hoe het er voor mij als kind aan toe ging. Ik was zo ontzettend gevoelig voor energie dat ik het af en toe het niet aankon. Toen aan de overkant van de straat een jongen uit de buurt viel met zijn fiets en een tand door zijn lip had (wat ik amper kon zien op zo’n afstand), werd ik misselijk en kreeg een naar gevoel, ik vond het vreselijk en voelde me machteloos. Een ander voorbeeld is dat we op vakantie waren, de moeder van mijn vriendin struikelde en haar heup was gebroken (alleen een schaafwondje te zien), lag ik daarnaast op de grond, flauwgevallen. Dat laatste gebeurde regelmatig, dat ik flauwviel, mijn systeem schakelde zich letterlijk uit omdat het teveel was om te verwerken. 

Op latere leeftijd kon ik dit beter reguleren, maar mijn systeem vond het nog steeds heftig om directe symptomen te kunnen ervaren van een ander. Al was ik in een andere ruimte, ik kon in energie aanvoelen dat er iets gebeurde. Was ik op kantoor aan het werk voelde ik ineens mijn maag omdraaien en een pijnscheut door me heen gaan. Op dat moment gaat er een kind heel hard huilen en heeft zijn pols gebroken. Deze hele situatie vond zich buiten mijn zicht en op een andere verdieping plaats en toch voelde ik het. Dit soort gebeurtenissen bleven soms dagenlang in mijn systeem voelbaar.

Ik voelde af en toe de pijn of emotie van een ander intenser dan de persoon in kwestie, dat was niet gezond. Het was een hele opgave om mezelf hiervoor te beschermen en te leren onderscheiden wat van een ander was en wat van mijzelf. En ook belangrijk; hoe ik hier niet verantwoordelijk voor was om het te dragen en dit los te mogen laten. Om dit te kunnen doen was het nodig om de nuttige energie hiervan in te zien, los te komen van de overtuigingen en een verandering te maken. Ik moest een keuze maken om niet meer alles zo direct binnen te krijgen. Nu kan ik filteren, overzie ik snel het grotere geheel, kan ik de ander begeleiden en deel ik mijn inzichten als de ander hiervoor open staat.

Nu ben ik zelf in charge. Ik houd afstand van wat niet bij mij past. In de situaties waar in ik geen controle heb over de drukte, de personen die er zijn of de energie die er aanwezig is kan ik mezelf beschermen en is er altijd de keuze om weg te gaan als dat voor mij beter is. De gave die ik heb voelt nu al een cadeautje. Hoe blij ben ik nu dat ik deze kan inzetten, vooral tijdens mijn werk. Ik kan energie van anderen doorvoelen zonder dit zelf op te nemen of hier last van te hebben. Het is mega krachtig hoe snel ik kan invoelen bij een ander wat er speelt en wat er nodig is. 

Vasthouden aan een label, hokje, ziekte, benaming voor gedrag etc. kan er dus voor zorgen dat je jezelf zo gaat programmeren dat je het vervelende aspect ervan in stand houdt in plaats van dat je gaat ontdekken wat jouw les hier in is en hoe je dat mag veranderen. Nou zeg ik niet dat je daarmee alles kunt oplossen, maar je kunt het jezelf wel een stuk makkelijker maken door je eigen houding, gedachtes en gedrag hier in te veranderen. Een ziekte zal niet ineens verdwenen zijn en jij zal niet ineens geen hooggevoelig persoon meer zijn. Waar het om gaat is dat je je eigen ‘zijn’ gaat accepteren en hoe je de onderliggende lessen, wijsheden en krachten kunt inzetten die er in verstopt zitten. 

 

In mijn sessies werk ik regelmatig met het doorbreken van onder andere patronen, overtuigingen en aangeleerd gedrag. Daarvoor gaan we de kern bekijken zodat het vanuit daar mag helen, je krijgt inzichten en komt voor de keuze te staan om dit te kunnen veranderen. Om dit te laten slagen is jouw eigen wil en verantwoordelijkheidsgevoel altijd belangrijk. 

 

 

 

 

 

1 Reactie

  1. Lesley

    Mooi geschreven, ik herken me zelf hierin, ik ben sensitief en mijn zoontje hoog sensitief. Ik zie dat ik het sommig lastig vind om met deze situaties om te gaan. Waar hij vooral tegen aan loopt, als er veel mensen samen zijn die hij niet kent, daarvoor weg loopt. Hij verstopt zich dan het liefst.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring