Voor mij is het nooit de vraag geweest of ik moeder wilde worden, maar wanneer. Zolang ik mij kan herinneren wilde ik graag moeder worden. Graag een jonge, want dat waren mijn ouders ook en dat heb ik altijd heel erg fijn gevonden. Fertiliteitsproblemen, wensmoeder… Ik kende het niet. Iedereen om mij heen raakte altijd heel erg makkelijk zwanger, dus geen flauw benul dat ‘gewoon’ moeder worden, niet altijd zo ‘gewoon’ zou zijn. 

Laat ik beginnen met mij eens voor te stellen, dan weet je tenminste met wie je te doen hebt en van wie je het verhaal aan het lezen bent. Ik ben Wiesje, 27 jaar en woon op Scheveningen samen met mijn lieve vriend Michael, waarmee ik inmiddels bijna 9 jaar samen ben. Inmiddels wonen wij 6 jaar samen, hebben beide een goede baan en een prachtig koophuis waar wij ons gezinnetje willen laten groeien. Helaas gaat dat laatste niet zoals wij willen. 

Kinderwens

Laat ik beginnen bij het begin. De wens om moeder te worden is altijd enorm groot geweest bij mij en toen ik op mijn 19e een relatie kreeg met Michael hebben we altijd heel open gepraat over een kindje. Toen wij 2 jaar later gingen samenwonen, voelde ik gewoon dat hij de papa van mijn kindjes moest worden. Alleen was ik in die tijd druk bezig met mijn studie en besloten wij dat ik die eerst zou afmaken voordat we zouden stoppen met de pil. 3 jaar later, na een hoop studie vertraging, was in juni 2017 de tijd daar. Op de dag van mijn verdediging nam ik mijn laatste pil van mijn strip en zei ik tegen mijn vriend: ‘Als ik vandaag slaag, dan is dit officieel de laatste!’. Die middag haalde ik mijn verdediging en was dus ook mijn laatste pil een feit. Dat zelfde jaar kochten we ons eerste huis en besloten we dat we wel zouden kijken hoe snel het zou gaan. We zouden er geen haast of druk achter gaan zetten.

Inmiddels een jaar later, was er nog niks gebeurd en besloot ik een bezoek aan de huisarts te brengen. Die werkte een vragenlijst af en zijn conclusie was dat aan de hand van die vragenlijst geen problemen zouden moeten zijn en we over een jaar weer terug mochten komen als er nog niks was gebeurd… Je raad het al. Een jaar later zaten we er weer en kregen we eindelijk een doorverwijzing.

Na de aanmelding bij het ziekenhuis zijn we beide door de medische molen gehaald en is de conclusie dat we beide gezond zijn en er dus geen verklaring is waarom wij nog niet zwanger waren geworden. Tuurlijk waren we dankbaar dat het ‘gewoon’ kon, maar de vraag waarom het nog niet gelukt was, was daarmee niet opgelost en dat was enorm frustrerend. Ergens hoopte ik dat ze toch iets zouden vinden en het heel makkelijk zouden kunnen oplossen en daarmee dus ook snel zwanger zouden worden, maar dat was dus niet het geval.

Geduld hebben

Inmiddels is het januari 2021, zijn we ruim 3,5 jaar bezig met zwanger worden, hebben we 3 iui trajecten achter de rug en staan we nog steeds met lege handen. Een grote domper kan ik je vertellen, maar daar wil ik ook niet te lang bij stil staan. 

Ik ben nog steeds enorm dankbaar dat we überhaupt kinderen kunnen krijgen, al zien we daar tot op heden nog vrij weinig van, hihi. Daarnaast worden we in 2021 maar liefst 2 keer oom en tante en kunnen wij niet wachten om deze baby’s te mogen ontmoeten. We genieten enorm van alle lieve baby’s en kindjes om ons heen en zijn stiekem soms ook best blij dat we de kinderen lekker terug kunnen geven aan de ouders en wij rust hebben, hihi. Elk nadeel heeft zijn voordeel, denken wij dan maar, hahaha. Regelmatig krijgen wij ook de vraag of wij het niet lastig vinden dat ‘iedereen’ om ons heen zwanger wordt en wij daarin ‘achterblijven’. Gelukkig kijken wij hier hetzelfde naar en vinden wij dit niet lastig. Wij gunnen iedereen een kindje en genieten net zo hard mee van de kleine baby’s. Wij kennen de weg naar hun kindje niet en weten niet wat zij hebben moeten mee maken om zwanger te worden. Hopelijk was deze weg voor hun makkelijk, maar misschien was dit ook een weg met veel hobbels. 

Taboe doorbreken

Vorige jaar besloot ik open te zijn op social media over het traject wat wij zouden gaan volgen. Waarom we dit besloten te doen? Dit had meerdere redenen. Ik merkte bij mij een enorme behoefte om met lotgenoten te praten. Ik heb intens lieve mensen om mij heen. Zowel familieleden, als vriendinnen, maar ergens begrepen zij niet wat wij doormaakten. Hoe hard zij ook hun best zouden doen, zij zouden de emoties waar we mee te maken hadden niet snappen. Gelukkig voor hun natuurlijk. Ik was opzoek naar mensen die echt begrepen wat wij meemaakten en dit vond ik niet in mijn directe omgeving. Gelukkig heeft de openheid op social media dit wel gebracht. Ik ben met veel lieve vrouwen in contact gekomen die ook bezig zijn met deze trajecten. Ik vind dat enorm fijn en wens iedereen lotgenoten toe om zo je verhaal te kunnen delen en er over te kunnen praten. Daarnaast merkte ik ook dat er een enorm taboe heerste op fertiliteitstrajecten. Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand ‘zo zwanger was’ en nooit hoorde ik iemand zeggen dat het heel moeizaam was gegaan. Daar wordt naar mijn idee veel te weinig over gepraat. Zwanger worden gaat bij 1 op de 6 stellen helemaal niet zo snel en gewoon.

Hoe moeizaam, zwaar en pittig het traject ook is, ergens ben ik ook dankbaar. Dankbaar dat ik door het traject mijzelf beter heb leren kennen. Ik heb gesprekken met o.a. een psycholoog gehad, die mij inzichten heeft gegeven over wie ik nou echt ben, over hoe ik in het leven sta en hoe ik met mijn emoties om moet gaan. Ik kon voorheen maar moeilijk trots zijn op mijzelf en wat ik behaald heb. Mede door dit traject heb ik ingezien hoe sterk ik ben en hoeveel veerkracht ik heb. Het maakt het traject absoluut niet minder moeilijk, maar ergens had ik het ook niet willen missen (is dat gek om te zeggen?). Het heeft mij een mooier mens gemaakt en ik ben trots op hoe ik in het leven sta. 

Voor al die lieve wensouders die, net als wij,  nu nog in het traject zitten, wil ik zeggen: ‘Blijf er in geloven’. Het is cliché, ik weet het, en misschien kan je er helemaal niks mee en dat mag! Toch geloof ik erin dat er voor ieder van ons het moment daar zal zijn waar wij allen zo naar verlangen. Het maakt het niet makkelijk, dat weet ik ook al te goed en soms zouden we willen dat we in de toekomst willen kijken, zodat we zien hoe lang onze naar onze droom nog duurt. Helaas kan dat niet en hoop ik dit voor ieder van jullie dat je, hoe zwaar het soms ook is, mag groeien als mens van dit traject en avontuur. 

 

Op mijn instagrampagina vertel ik meer over ons traject en de obstakels, zoals fouten in het ziekenhuis tijdens ons traject, waar wij mee te maken hebben gehad. In deze blog heb ik een klein stukje verteld over ons en wat wij hebben meegemaakt, maar ons hele verhaal, is lastig vast te leggen in 1 verhaal. Mocht je meer willen weten over ons en het traject, dan hoop ik je binnenkort op mijn Instagram te zien. 

Voor nu wil je bedanken dat je ons verhaal hebt gelezen. 

Veel Liefs Wiesje 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring