Taal
De Thaise bevolking praat over het algemeen slecht Engels. Regelmatig gebeurde het ons dat we de weg gingen vragen en dat we dan een uitleg kregen, waar uiteindelijk niks van klopte. Ze zeggen nooit dat ze het niet weten en je niet kunnen helpen en bedenken dan gewoon iets. Ook tijdens de taxi ritjes was het nog wel eens een probleempje. We lieten de straatnaam zien op google maps, maar als nog begrepen sommigen chauffeurs er helemaal niets van en bleven we dan rondjes rijden. Bij het betalen was het ook wel eens gokken hoeveel we nou moesten geven. Uiteindelijk zijn we met handen en voeten overal uitgekomen en hebben we er ook om kunnen lachen!

Vervoer
Op de nachttrein en vliegtickets na hebben wij niks van te voren geboekt. Op het moment dat we ergens anders heen wilden kochten we een bus of bootticket of zochten een taxi op. Dit gaat allemaal heel makkelijk. Voor je eigen gerustheid is het fijn om google maps te hebben zodat je kunt meekijken in de taxi of je wel goed rijd (dit hadden wij niet). Zo hebben wij wel eens een uur rondgereden terwijl we van te voren hadden gezien dat het maar 10min rijden was. Dan krijg je het toch wel een beetje benauwd. Op de eilanden betaal je een stuk meer voor het vervoer, hou daar rekening mee.
Een tijd op je ticket zegt niet altijd alles. Als de bus vol zit kan het maar zo dat hij eerder vertrekt of nog een half uur langer blijft stilstaan, omdat er nog wel meer mensen bijkunnen. Je hebt ook niet altijd een comfortabele plek en wij werden regelmatig misselijk tijdens de hobbelige ritjes. Thaise reispilletjes hebben we dan ook vrij snel ingeslagen bij de apotheek.
De vlucht van Krabi naar Bangkok hebben we bijna gemist! Het vliegveld is klein waardoor je denkt dat je het allemaal juist makkelijk te vinden is. Echter staan er nergens borden waar welke vlucht vertrekt. Aan een balie ging ik vragen of we konden boarden en de Thaise vrouw zei alleen maar “nee nog niet” en wuifde me weg. Wij gingen dan nog maar even wachten. Er wordt de hele tijd wat omgeroepen, maar daar verstaan we niks van. Er loopt een vrouw voorbij met een bord. We laten onze ticket zien en we worden boos meegesleurd door haar naar een gate. We worden in een busje gezet met nog een paar anderen die ons naar het vliegtuig brengt. Instappen, zitten en het vliegtuig gaat direct vertrekken… Blijkbaar hadden ze al een hele tijd op ons gewacht en had het niet langer moeten duren dan waren ze zonder ons vertrokken!

DSCN1091.jpg

Cultuur
Leer een paar Thaise woorden, de locals vinden het super leuk en worden helemaal enthousiast als je in het Thais wat tegen ze zegt. De Thaise mensen hebben geen woord voor “nee”. Je zult dan ook altijd een antwoord krijgen, maar het kan dus zijn dat ze het eigenlijk niet weten en je niet het antwoord krijgt wat je nodig had.
Uit respect is het fijn als je je schoenen uittrekt als je ergens binnenkomt. Ze zien voeten als “laagste” lichaamsdeel, omdat ze het snelst vies worden. Op de meeste plekken zie je wel waar het gewenst is je schoenen uit te doen. Het heeft wel wat om allemaal slippers en sneakers bij de ingang van een bar of restaurant te zien.
De WC’s zijn niet zoals wij gewend zijn. Op steeds meer plekken komen westerse toiletten, maar je ontkomt er niet aan om een hurktoilet tegen te komen. Hangen boven een gat, geen WC papier en een knijpdouche om door/schoon te spoelen. Dat is wel even wennen! Zorg ervoor dat je altijd tissues bij de hand hebt.

DSCN1347.jpg

Klimaat
Wij hebben tijdens onze reis alleen maar warm weer gehad. We hebben wel dagen met bewolking en regen gehad, maar koud wordt het dan zeker niet. Neem vooral zomer kleding mee. Het is wel lekker om een dunne lange broek of joggingbroek en een trui of vest mee te hebben voor de reismomenten. Het kan soms koud zijn door de airco die aanstaat. Een spijkerbroek raad ik ook zeker af om mee te nemen. Die droogt niet snel en is zwaar om mee te nemen. De luchtvochtigheid is hoog waardoor ik wel last had van astma. Als je daar ook last van hebt vergeet dan zeker niet je puf mee te nemen, die heb je echt nodig.

Geld
In Thailand betaal je met de Thaise baht. Het is handig om voor vertrek op Schiphol al wat geld om te wisselen zodat als je aankomt je meteen een taxi kunt nemen en later op een andere plek Thais geld kan gaan pinnen. Op je telefoon kun je een app “valuta” downloaden om het geld om te rekenen. Deze app hebben wij regelmatig gebruikt om te kijken hoeveel iets kost. Het is wel aan te raden om minimaal €250,- te pinnen en geen kleine bedragen. Steeds als je geld gaat pinnen betaal je daarover transactiekosten. Wat ook zeker handig is om mee te nemen is een creditcard. Ideaal om je overnachtingen mee te kunnen betalen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring