Als je in welke vorm dan ook in je leven trauma hebt meegemaakt kan zich dat op verschillende manieren uiten in jouw leven. De komende periode ga ik dit toelichten in blogs waar ik de mogelijkheden hoe het zich in jouw leven laat zien ga uitvergroten. Het kan zijn dat je je in meerdere vormen herkent, het ene deel kan sterker in jou aanwezig zijn dan het andere. In deze blog ga ik in op de uiting in de vorm van trauma bonding. 

Wat is trauma? 
Dit thema kun je terugkoppelen aan een heleboel gebeurtenissen. Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat het situaties zijn die onverwerkt zijn. Bijvoorbeeld het meemaken van een ongeval, opgegroeid zijn in een disfunctioneel gezin, misbruik, geweld, verwaarlozing, een dierbare verliezen of je draagt een overgeërfd trauma met je mee. 

Waarom hier aan werken?
Een trauma kan onopgemerkt in jouw leven aanwezig zijn en je hebt geen idee dat jouw gedrag daar uit voort komt. Een trauma kan ook wel bewust in jouw leven aanwezig zijn en je hebt geen idee hoe je het een plek kunt geven. Het oorspronkelijke trauma kan ervoor zorgen dat je nog meer trauma oploopt of het huidige trauma verergert door het gedrag wat je jezelf aanleert vanuit de oude pijn. 

Neem als voorbeeld dat je als kind bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin, als gevolg daarvan stap jij in het stukje trauma bonding en je trekt een partner aan die jou niet echt hoort of ziet en je geen veilig gevoel geeft. Je klampt je vast aan een partner die continu jouw kindpijn activeert. Zo kun je in een complexe cirkel terecht komen waardoor je je ontzettend wanhopig en alleen kunt voelen. 

Het gaat om een onzichtbare wond die zich binnen in jou gevestigd heeft. Er rust een taboe op om erover te spreken. Ik help jou om er over te kunnen praten, er naar te kunnen kijken, het te doorvoelen en los te komen van patronen. Ik begeleid jou om los te komen van je oude verhaal en je verbinding met je authentieke zelf te herstellen. 

Wat is trauma bonding?
Vanuit jouw trauma ga je onbewust op zoek in je omgeving naar anderen die deze pijn in jou aanraken. Meestal gebeurt dit in de vorm van liefdesrelaties. Het onverwerkte trauma in jou voelt herkenning bij de ander. Je kunt een heel directe verbinding ervaren waarbij je liefde verwart met pijn. Het voelt ontzettend veilig en comfortabel bij de andere persoon aangezien de pijn in jou wordt aangeraakt waarmee je bekend bent. Vooral in het begin heb je niet door dat dit alles behalve veilig is en je in een situatie stapt die jouw pijnen volledig naar boven laten komen. 

De ‘liefde’ voelt geweldig en maakt je eigenlijk direct blind voor dat dit niet is wat je daadwerkelijk wilt. Het kan lange tijd onopgemerkt aanwezig zijn in je dagelijks leven. Je kunt het blijven goedpraten voor jezelf en gaat er vanuit dat die enorme aantrekkingskracht het beste is wat je ooit is overkomen. Je bent er een ster in om iedereen te overtuigen van al het moois wat je ziet en de red flags te verstoppen. 

 

Ik kon binnen een split second verliefd zijn. Er was niks voor nodig en ik was al om. Dat de man emotioneel onbeschikbaar was en geen commitment met mij kon maken dat liet ik voor het gemak gewoon achterwege. Wat maakte het uit als de rest zo intens fijn voelde? De pijn die al snel aangeraakt werd die kon ik ook wel wegstoppen. Niet de liefde ontvangen die ik wilde? Check. Niet weten wat ik kon verwachten? Check. Mezelf wegcijferen? Check. Ik had werkelijk geen idee dat ik mezelf in een situatie plaatste die ik al kende. Dat ik herhaling liet plaatsvinden van eerdere pijnen. Ik had er geen kennis van, geen inzicht in. Het herhaalde zich net zolang tot ik het begreep. 

Voor mij heeft dit jaren geduurd voordat ik dit concept begreep en voordat ik uit de schaamte kon stappen om dit aan mezelf en anderen kon toegeven. Er ging tijd overheen voordat ik kon inzien hoe je zelf in die oude wonden stapt. Des te meer wil ik het delen zodat jij het kunt herkennen en je keuzes er op kunt aanpassen. Er worden letterlijk verslavende stofjes in jou aangemaakt waardoor het zo goed voelt en het lastig is om er een einde aan te maken. In de blog ‘liefdesverslaving‘ ga ik hier dieper op in.
 

De highs en lows die er waren waren voor mij heerlijk. De intensiteit ervaren, dat was leven. Het was geweldig of vreselijk, een middenweg was er niet, of beter gezegd die kende ik niet. Stabiliteit en veiligheid ontbrak. Ik kon mezelf verliezen. De hoop om te ontvangen waar ik naar verlangde bracht mij in een strijdmodus. Ik ging er voor om te krijgen wat ik nodig had. Bij elk klein beetje aandacht wat ik ontving werd de verslaving gevoed om door te gaan. Naar mijn eigen pijnen kijken of voelen wat er binnen in mij gebeurde dat deed ik niet. In de oneindigheid hopen op verandering en het tevergeefs kansen blijven geven. 

Hoe kan het toch dat het zo aantrekkelijk is om met zo’n partner samen te willen zijn? Dit is omdat je diep van binnen die wonden wilt helen. De heling kan alleen plaatsvinden door de pijn zichtbaar en voelbaar te maken. Het mag aangeraakt worden zodat dat stemmetje in jou zegt ‘hé hallo, er is hier iets wat niet fijn is, laten we dit samen oplossen’. Vanuit je eigen kindpijn ga je op zoek naar een partner die ervoor zorgt dat jouw patronen zich blijven herhalen. Ergens heb je hoop dat je partner de leegtes in jou kan opvullen en je verlangens vervult die in je jeugd niet tegemoet zijn gekomen. Helaas gebeurt er juist het tegenovergestelde. Wanneer je dit kunt inzien is dat direct een mooi inzicht dat je altijd zelf verantwoordelijk bent om je eigen wonden te helen en dat niemand anders dit voor jou kan oplossen. 

Ik heb dan ook geleerd om dankbaar te zijn voor elke persoon, elke situatie wat op je pad komt, het is om jou iets zichtbaar te maken, het is om jou te helpen, niet om je tegen te werken. Daarom is het zo belangrijk om opening te maken om deze inzichten te ontvangen zodat je er wat mee kunt gaan doen. Leven vanuit een illusie is zwaar, kost veel energie en zal je meer teleurstellingen opleveren dan je lief is. Ben bereid om je eigen patronen onder ogen te komen, dit bespreekbaar te maken en een verandering in gang te zetten. 

Een relatie die ontstaat vanuit een trauma bond zou uiteindelijk wel kunnen verschuiven naar een gezonde relatie, mits je allebei bereid bent te gaan werken aan je eigen trauma en hierover volledig open met elkaar te communiceren. Het is niet makkelijk, wel mogelijk. Hierbij is het heel belangrijk om eerst verbinding te maken met jouw verlangen. Jij kunt zelf ervoor kiezen of je op deze manier de heling wilt en kunt aangaan of dat er een veiligere en meer liefdevolle setting voor nodig is. Jij mag kiezen. Hou jezelf niet voor dat de huidige verbinding voor jou nodig is en dat je om die reden over je eigen grenzen gaat en in een ongezonde situatie blijft. Dat is een verhaal wat je jezelf vertelt. Jij hebt de keuze om te helen op een manier die voor jou goed voelt. 

Het is pijnlijk om je donkerste schaduwstukken aan te kijken, je kunt het wegstoppen, het uitstellen, het nooit willen aangaan. Besef dat het dan ook altijd zo blijft zoals het is zoals het nu is. Als jij er voor kunt kiezen om je patronen te willen doorbreken zal er een kracht in je vrijkomen, je zult moedig zijn en uiteindelijk trots dat je het bent aangegaan. De weg naar vanuit je hart kunnen leven begint bij jou. 

Herken jij jezelf hier in? Wil jij patronen doorbreken? Heb jij support nodig om het innerlijk werk aan te gaan? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismaking. Meer info over mijn werkwijze kun je hier vinden. 

 

 

 

 

 

4 Reacties

 1. Fred Rijntalder

  Knap dat je zover gekomen bent Livia. De begeleiding van mensen met een trauma zal niet eenvoudig zijn. Ik wens je veel sterke en wijsheid toe om dit werk te kunnen doen.

  Ik ben trots op je. Fred Rijntalder

  Antwoord
  • Livia Rijntalder

   ♥♥

   Antwoord
  • Siety

   Ik wil het nog sterker stellen: je kon niet anders dan zover komen!
   Je hebt het op je huid gevoeld en had de keus, erin blijven hangen als slachtoffer of er iets aan doen.
   Jij hebt heel bewust voor de positieve kant gekozen
   Je bent een sterke persoonlijkheid Liv en je kunt hier inderdaad andere mensen mee helpen

   Succes en heel veel liefs
   Siety

   Antwoord
   • Livia Rijntalder

    ♥♥

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring