Waar ik in het laatste blog sprak over een blokkade in het hart chakra wat voornamelijk bij mannen voorkomt, heb ik het vandaag over een blokkade die voornamelijk bij vrouwen en soms ook mannen voorkomt, namelijk een blokkade in het sacrale chakra. Een gesloten tweede chakra. Hert baarmoedergebied, een heilige plek voor de vrouw, die vaak helemaal niet als heilig wordt beschouwd. Er hangt een schaamtegevoel omheen en oude pijnen en trauma’s worden regelmatig in dit chakra gevormd. Een onveilige plek wordt gecreëerd, een onveiligheid in het eigen lichaam, een onzichtbare angst en pijn waar je daadwerkelijk veel last van kunt hebben zonder dat je dit goed en wel beseft. 

Door verschillende gebeurtenissen kan dit chakra zich afsluiten. In de jeugd en ook op latere leeftijd kunnen er vele gebeurtenissen plaatsvinden die blokkades in het sacrale chakra veroorzaken. Seksueel en lichamelijk misbruik, abortus, emotioneel geweld, opgroeien in een onstabiele omgeving, verwaarlozing en afwijzing van belangrijke personen in je leven, emotionele manipulatie, opgroeien in een gezin waar alcoholisme een rol speelt zijn hier voorbeelden van en ook onverwerkte trauma’s bij de ouders rondom seksualiteit kunnen overgeërfd worden. Als je op latere leeftijd te maken krijgt met situaties die een aanval zijn op je tweede chakra en je hebt een stevige basis, dan zullen deze trauma’s makkelijker te handelen zijn. Ze zullen je systeem raken, maar je bent wel in staat om sneller te herstellen als jouw basis goed is. Wanneer je fundering niet stabiel is zullen deze situaties ook op latere leeftijd een heftige impact op je hebben en het neemt langere tijd in beslag om weer te helen van de aanslag op je lichaam. 

Soms staat het nog helder op je netvlies wat je hebt meegemaakt, maar het is ook mogelijk dat je bepaalde gebeurtenissen verdrongen hebt. Echter blijft de pijn wel in het (energetische) lichaam aanwezig ook al kun je met je gedachten niet meer bij de situaties die je hebt meegemaakt. Het lichaam blijft deze pijn met zich meedragen. Je seksuele en emotionele systeem gaat hierdoor op slot, dit gebeurd uit zelfbescherming. Je systeem kan zodanig op slot gaan dat je angsten krijgt voor intimiteit, je hebt moeite met je eigen grenzen aan te geven, met sociale contacten en je gunt jezelf geen plezier. Het is ook mogelijk dat je je emoties totaal niet in de hand hebt en je emotioneel afhankelijk opstelt naar anderen, je overmatige behoeftes hebt aan seks en je op een manipulerende manier anderen wilt verleiden. Je kunt je of helemaal willen afsluiten en angstig zijn voor contacten met anderen of je klampt je op een ongezonde manier vast aan anderen. 

Wanneer jij emoties regelmatig of altijd wegstopt of juist extreem emotioneel reageert op situaties dan zijn dat tekens van een geblokkeerd tweede chakra. Je kunt moeilijkheden ondervinden in het contact met anderen omdat je jouw gevoelens niet kunt uiten of je reageert buitengewoon emotioneel waardoor er problemen ontstaan in vriendschappen en relaties. Het is vaak gemakkelijk om naar een ander te kijken als er problemen zijn, probeer nu eens bij jezelf te kijken, naar binnen te keren. Kijk eens wat er bij jou geheeld zou kunnen worden. Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen verlangens. Je zult misschien juist personen aantrekken die jou pijnpunten raken, dit is omdat het nodig is jezelf te accepteren zoals je bent en dit kun je leren van de personen die jou een spiegel voorhouden. 

Je raakt uit verbinding van je lichaam, emoties, behoeftes en verlangens. Je grenzen verzwakken op zo’n manier dat je geen plezier, verdriet of genot kunt voelen. Dit kan gebeuren zonder dat je er zelf erg in hebt gehad. Je zintuigen worden als het ware gedoofd om een schijnveiligheid voor jezelf te creëeren. Door de angstige gevoelens die in je lichaam vast zijn gaan zitten kan de levensenergie niet meer goed door jou heen stromen. Dit kan zich meer en meer gaan opstapelen waarbij je steeds meer afstand neemt van jezelf, je lichaam en je gevoelens. Je keert jezelf de rug toe. Hierdoor kom je in een spiraal terecht waar je moeilijk uit kunt komen. 

Je kunt je eigen emoties zijn gaan wantrouwen en bent jezelf aan het straffen. Je raakt in een patroon verstrikt waar in je boos bent op jezelf, je gevoelens gedoofd worden en je niet meer vertrouwt op jezelf. Verslavingen aan verdovende middelen komen regelmatig voor om de emoties stil te leggen. De emotionele wonden worden hiermee weggestopt. Dit werkt tijdelijk en wanneer de emoties dan weer naar boven komen is de verleiding er om ze weer te verdoven. Je ontvlucht de realiteit en het kan heel spannend zijn om dit te doorbreken. Het is nodig om voorzichtig te werk te gaan en je volledig vertrouwt te voelen bij iemand als je hulp zoekt om trauma’s te verwerken. Zoek iemand op waarbij je een goed gevoel hebt en die op jouw tempo je kan helpen. 

Je kunt boos op jezelf zijn om wat gebeurd is, omdat je de controle was verloren of niet goed genoeg voor jouw lichaam hebt gezorgd in jouw ogen. Een gevoel van falen kan overheersen, je hebt namelijk de belangrijke taak om voor je heilige lichaam te zorgen. Wanneer er iets gebeurd met jouw lichaam, ook al is dat buiten jouw macht om, kun je kwaad worden op jezelf. Vergeving is een belangrijk onderdeel in dit helingsproces. Jezelf en ook de ander vergeven. Als je tweede chakra geblokkeerd raakt kun je niet bij je eigen gevoelens komen en wordt het ook lastig om empathie te tonen naar anderen. Je raakt verstrikt in je eigen wereldje en stuit op onbegrip. 

Het is van belang je gedrag te gaan herkennen en dit te willen veranderen om te kunnen helen. Het kan angstig voelen om hier verandering in aan te brengen. Je moet namelijk terug gaan naar een pijnlijk moment wat je liever natuurlijk niet meer wilt. Het is nodig om die angsten onder ogen te zien, de emoties te doorvoelen, zodat je afscheid kunt gaan nemen van de angsten die in jou vastzitten. Weet dat je het verdient om de liefde voor jezelf en jouw lichaam te voelen en dat jij zelf de veiligheid in jouw lichaam kunt creëeren. 

Wanneer je met energetische therapie werkt kun je op dieperliggende niveau’s aan het werk gaan zonder dat je erover hoeft te praten. Vooral een breathwork sessie is hier heel toepasselijk. Met deze methode kun je tot diepe pijnen, angsten en trauma’s komen om ze vervolgens los te laten. Wil je voor een mildere manier gaan dan kun je kiezen voor een intuïtieve healing sessie wat je helpt om dichter bij jezelf te kunnen komen en te gaan leven vanuit je gevoel. Je geeft jezelf ruimte in je lichaam en keert terug naar veiligheid en zelfliefde. Voor en na de sessie is er een moment om te delen wat je zou willen delen in een kort gesprekje. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring