Hoe ik kijk naar leven vanuit je purpose, je hogere doel, je essentie hier op aarde, is dat dit zich met jou mee ontwikkelt. Je zult niet van de één op de andere dag ineens jouw volledige potentie gaan benutten. 

 

Jouw doel groeit met jou mee. Het dient zich aan met kleine signalen. Wanneer je daar gehoor aan geeft ontstaat er opening naar meer en groter. Naar iets nieuws wat beter bij je past. Het is een pad wat je blijft bewandelen en waar geen eindlijn is. Het zou bovendien ook maar saai zijn als je dan weet hoe de rest van je leven eruit ziet. Het geeft je veel meer levensenergie als je kunt genieten van wat er is in dit moment en de rest tot je laat komen als het de bedoeling is. 

Als jij geen reactie geeft op die eerste signalen, als je blijft kiezen voor het oude en vertrouwde kan ik me zo voorstellen dat je daar blijft hangen. Dringende tekens zoals een leeg en onvervuld gevoel. Down zijn of depressieve gevoelens. Energieloos of ziek zijn. Wanneer jouw lichaam je wat aan het vertellen is heeft er in onderbewuste lagen ook al een stemmetje gezegd dat er iets is wat je mag veranderen. Als je er niks mee doet zal je lichamelijke tekens krijgen. Er is stilstand als je het negeert. Je kunt niet verder groeien als je je laat tegenhouden door je angst om het te proberen. Als je voor een keuze staat en op het punt staat om ja te zeggen tegen een nieuw begin, heb je ook wat los te laten en een nee te zeggen. Hoe meer jij bent afgestemd met jouw ziel hoe leuker het wordt om door te blijven groeien omdat je dan merkt dat je aan het doen bent wat bij je past, het gaat steeds meer kloppend voelen. 

 

Op het moment dat jij de huidige situatie wilt vasthouden zoals het is heb je eigenlijk maar weinig ruimte om daar wat nieuws bij toe te laten. Je hebt dan te kijken naar wat zijn doel heeft bereikt en wat naar de achtergrond mag verdwijnen of uiteindelijk helemaal beëindigt mag worden. Elke kleine beweging is een beweging. Elke keer wanneer jij iets doet met de ingevingen die je krijgt wordt er wat aangewakkerd in jou. Het kunnen grote stappen zijn die je neemt zoals ontslag nemen, een relatie of vriendschap beëindigen of verhuizen, maar ook kleinere stappen maken het verschil. Een keer niet naar een verjaardag gaan gewoon omdat je er geen zin in hebt. Een keer nee zeggen tegen je buurvrouw die je om hulp vraagt omdat je zelf al genoeg te doen hebt. Een keer een hele dag niks doen omdat je voelt dat je lichaam daar behoefte aan heeft. 

Bekijk jouw dagelijks bestaan eens en zie hoeveel van jouw energie gaat naar waar je echt blij van wordt en je vervulling uithaalt. Zie ook hoeveel energie er gaat naar waar je niet echt blij van wordt en je hier op leegloopt. Hoe is de verhouding hier in en hoe zou je die verdeling willen zien. Laten we eerlijk zijn, in the end willen we allemaal 100% doen waar we achter staan en wat ons energie geeft. Om tot dat punt te komen heb je keuzes te maken, heb je nee te zeggen en heb je grenzen te stellen. Je hebt ook te ontdekken wat de stukken zijn die je daar nu nog in tegenhouden zodat je daar aan kunt werken. 

Dat is niet altijd makkelijk. Je zult anderen teleurstellen, boos of verdrietig maken of niet begrepen worden. Dat zijn de consequenties waar je mee te dealen hebt als je naar jezelf gaat luisteren, de gevolgen die er aan vastzitten dat je jezelf belangrijk gaat maken zijn part of the deal. Dit is niet egoïstisch en je kunt nog steeds empathie hebben voor je omgeving. Je zet jezelf in een positie waarin je juist veel meer kan betekenen voor een ander doordat je gezonde grenzen stelt en hetgeen waar je dan wel ja tegen zegt komt dan echt vanuit je hart. Er zullen ook een heleboel personen zijn die jou aanmoedigen, die het geweldig vinden wat je doet en die je liefhebben precies voor wie je bent. Zo’n inner circle wil je om je heen, vol liefde en support voor het pad wat jij bewandeld. En deze voor jou bijzondere connecties worden extra zichtbaar wanneer jij dicht bij jezelf blijft. 

 

Je leeft vandaag, nu, in dit moment. Wat zijn de stappen die je op dit moment kunt nemen om die veranderingen aan te brengen? Jezelf vertellen dat je eerst vijf jaar werk moet doen wat je eigenlijk niet leuk vindt zodat je daarna wel kunt gaan doen wat je wilt, is jezelf een excuus geven om nog niet het leven te gaan leiden wat je wilt. Het is uitstelgedrag en geloof mij, na die vijf jaar bedenk je met gemak weer een reden waarom je het nog even uitstelt om gelukkig te zijn in het hier en nu. 

Geld binnenhalen en de tijd nog wel even uitzitten bij een vervelende baan, eindigend met een dikke burn-out waardoor je vervolgens echt niet kunt genieten van het geld en je plannen niet tot uitvoering komen omdat je moet herstellen. Thuis, in rust en je ellendiger voelt dan ooit. Jarenlang bufferen, wachtend tot je met pensioen kunt en vervolgens een ziekte krijgen waardoor je die avonturen die je voor je zag niet meer kunt uitvoeren. Na herstel ben je dan vaak ook nog eens bang om opnieuw ziek te worden waardoor je maar voorzichtig blijft en de ideeën die je had van de baan veegt. In een relatie blijven waar de verlangens niet op één lijn liggen hopend dat dit vanzelf een keer veranderd en uiteindelijk het een veel te moeilijke stap vinden om ervoor te kiezen niet meer samen verder te gaan. Uit gemak alles laten zoals het is en weinig tot geen risico’s nemen. 

 

Zo zonde, voel ik dan, dat we ons geluk uitstellen, dat we aan de verwachtingen van anderen willen voldoen. Zo pijnlijk dat we onze eigen gezondheid naar de achtergrond verplaatsen, dat we prioriteit geven aan alles behalve ons eigen welzijn. Natuurlijk begrijp ik de angst ook. Het is ook mega spannend om anders te doen, anders te kiezen. Natuurlijk is het fijn om op safe te spelen en eerst bewijs te hebben dat het allemaal wel goedkomt alleen is dat in veel gevallen niet realistisch. Als je als baby de eerste stapjes gaat maken heb je ook geen garantie dat je na tien keer proberen kunt lopen. Je vertrouwt op het gevoel en gaat het gewoon doen ongeacht de uitkomst. Dat concept mag je nu nog steeds toepassen. Ga maar stappen nemen, niet wetende of je onderweg zult vallen of waar je precies uitkomt. 

Als ik naar mijn eigen angsten was blijven luisteren dan was ik nooit in mijn eentje op reis gegaan naar een ver land, had ik geen ontslag genomen bij mijn fulltime baan, was ik geen enkel eigen bedrijf opgestart, was ik niet naar Bonaire verhuisd, had ik niet al mijn spaargeld uitgegeven aan investeringen in mezelf en ga zo nog maar even door. Als ik mijn angsten zou laten leiden zou ik stilstaan, zou ik niet groeien, zou ik niet volgen waar mijn hart naar verlangt. 

Hoeveel excuses wil je nog hebben? Hoelang wil jij jouw doelen nog uitstellen? Hoe wil jij terugkijken op de keuzes die je hebt gemaakt? Wat wil jij doen met je wildste, grootste en meest creatieve ideeën? Wil jij jezelf blijven afvragen ‘wat als…’ of durf je de sprong te nemen? 

Het is niet iets wat verdwijnt die spanning als je dat eenmaal een keer gedaan hebt. Ook ik heb steeds weer opnieuw angst die opkomt als ik voor een belangrijke keuze sta. Die angst voor de sprong in het diepe kun je steeds weer opnieuw ervaren. Bij het boeken van mijn eerste reis die ik alleen ging maken huilde ik, bij het opzeggen van mijn vaste baan had ik verdriet van de spanning, bij de keuze maken om te emigreren rolden de tranen wekenlang over mijn wangen voordat ik vertrok. Nog steeds bij spannende keuzes komt die angst omhoog. Elke keer wordt er weer een nieuwe laag geopend en word ik opnieuw uitgedaagd om die spanning me niet weg te laten leiden van wat ik echt wil doen. Bij elke grote keuze die ik heb gemaakt waren er tranen, maar ook een hart vol geluk. 

 

Diegene die de call voelen om met mij samen te werken die willen ontdekken hoe zij meer vanuit hun hart kunnen leven. Om voor zichzelf te kiezen. Om patronen te doorbreken. Om eigen verlangens prioriteit te maken. Om te onderzoeken wat datgene dan precies is waarom je nog niet doet wat je wel zou willen doen. Daarmee wil ik jou ook uitnodigen om bij jezelf te voelen of jij het anders wilt doen dan de rest. Ik wil je aanwakkeren om op ontdekking uit te gaan. Ik wil je activeren en begeleiden naar de kern zodat je verandering kunt maken en jouw verlangens in het licht gezet worden. 

Het is nooit te laat en je bent nooit te oud om gehoor te geven aan wie jij echt bent en die verstopte delen van jezelf ruimte te geven om er te mogen zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring