Bon dia,

Mijn naam is Lisa Sentveld, 27 jaar geleden geboren in Egmond-binnen. Hier ben ik ook opgegroeid. Sinds een aantal weken ben ik geëmigreerd naar het eiland Bonaire. Na 5 maanden gewerkt te hebben in het ziekenhuis op Bonaire, heb ik een plek gevonden waar ik me thuis en gelukkig voel. Ik werk nu in het ziekenhuis op Bonaire op de afdeling verloskunde. Na mijn burn-out 1,5 jaar geleden ben ik gestart met een cursus fotograferen, ik kan hierin mijn creatieve kant kwijt. Hierop volgend heb ik nog een cursus gedaan. Graag wil ik ook deze creatieve kant op Bonaire naast mijn werk gaan vervullen. Ook schrijf ik blogs en toen ik door Livia gevraagd werd om dit verhaal op papier te zetten, dacht ik ‘ja, waarom ook niet!’

Dat mijn leven nooit liep zoals ik had verwacht, schrijf ik in dit blog. Wat als je denkt dat je eindelijk weet waar je thuis hoort en wie je hoort te zijn, en dan loopt alles weer anders. Als je denkt dat je alleen gaat emigreren en je ineens toch weer samen bent. Wat als je nooit kunt kiezen, en sommige keuzes ook niet te maken zijn. 

Wit brood? Bruin brood? Bruin brood? Wit brood?

Het was oktober 2019, mijn 2e single reis met VillaVibes. Een single reis organisatie voor hoger opgeleiden. Na mijn eerste wintersport reis met hun organisatie, die overigens ge-wel-dig was, had ik veel zin in deze nieuwe uitdagingen. Golf surfen, nieuwe mensen leren kennen, en wie weet wel de VROUW van mijn dromen tegenkomen!
Al is dit nooit primair mijn reden geweest om met Villavibes mee te gaan. Tijdens die eerste reis heb ik genoeg ‘leuke vibes’ gehad.

De dag brak aan, de eerste ontmoeting op het vliegveld was spannend, echter zie en voel ik altijd wel snel welke mensen mij aanspreken, dus bang was ik niet. Ik ontmoette een aantal leuke mensen onder andere ook Patrick en een leuke vrouw, en we raakten aan de praat. Het ijs was al gebroken, de spanning viel weg. Patrick leuke gozer, leuke krullen, lekker gek en goede humor. En dan nog een leuke en vrolijke vrouw waar je alleen van de brede lach op haar gezicht al vrolijk werd. Dat was mijn eerste indruk. Nu al leuk dat er gezellige mensen mee zijn dacht ik! Die avond zaten we al samen aan het bier en lachten en zongen we. Met nog een aantal gezellige mensen er omheen voelde die week, al was hij net begonnen, al geslaagd.

In het vooruitzicht had ik Bonaire op de planning. Ik zou in januari voor 3 maanden naar het buitenland gaan om te werken in het ziekenhuis op Bonaire. Ook hier had ik veel zin in. Travel is my therapy en ik hou enorm van nieuwe uitdagingen. Ik had dus niet echt in de planning om iemand tegen het lijf te lopen, dat zou echt té onhandig zijn. Nee op Bonaire wilde ik lekker ‘vrij gezellig’ zijn😊.

Patrick en ik werden erg close die week, terwijl ik mijn oog had laten vallen op een andere ‘prooi’, had hij zijn oog laten vallen op mij. Eerst had ik het niet echt zo door, maar al snel merkte ik wel zijn affectie naar mij toe, op een andere manier dan dat ik wilde. Toen we op een ochtend even de yogales waren ontvlucht en we samen een stuk gingen fietsen naar een strandje, wist ik het zeker van die affectie naar mij toe. Hij zoende mij ineens vol op mijn mond, en ik dacht en zei, ‘wat doe je? ik val op vrouwen!’ Ik schrok er van en zoende hem nog wel een keer terug. Maar direct nam ik afstand, omdat ik geschrokken was van zijn toenadering. Ik stortte mij nog meer op mijn ‘prooi’. Ik noem het prooi omdat ik van nature echt een jager ben. Er gebeurde nog wat dingen die week. We bleven steeds naar elkaar toe getrokken worden, terwijl mijn verstand zei, NEE, want ik val op vrouwen en ik ga naar Bonaire! Hierdoor nam ik steeds weer afstand.

Ik ben in 2016 verliefd geworden op een vrouw, dit voelde voor mij als een openbaring, een bevrijding. Alsof ik eindelijk mijzelf had gevonden, zonder dat ik dit ooit had gedacht. Ik heb mijn toen huidige vriend en huis verlaten om dit deel van mijzelf te gaan ontdekken. Ik heb 3 jaar lang een relatie gehad met een vrouw. Toen dit uit ging, heb ik na veel verdriet besloten nooit meer iemand in mijn leven te laten. Tja, leuk bedacht. Toch kwam de ene na de andere scharrelkip voorbij, maar een echte relatie werd het niet meer. Evengoed elke keer teleurstellend, en je voelt je falen, niks waard en ga zo maar door. Tot ik op een gegeven moment merkte dat ik er een beetje aan onderdoor ging. Na de dingen die ik in de jaren had meegemaakt, en het verdriet wat ik had gevoeld, wilde ik even NIETS EN NIEMAND anders meer dan me, myself and I.

Na de single reis hielden Patrick en ik contact en konden we niet onder elkaar uit. We vonden het gewoon erg fijn om bij elkaar te zijn, we woonden ook nog dicht bij elkaar in de buurt, en het was ook altijd gezelligheid, liefdevol en een gevoel van genegenheid als we bij elkaar waren. Waarom zou je alleen gaan eten als het ook samen kan? We probeerden het zelfs met een vrouw erbij, maar die vrouw wilde meer met hem dan met mij, terwijl hij mij wilde in plaats van haar. Dus die verhouding was niet geheel in balans. Wel was ik elke keer mondeling heel duidelijk naar Patrick, het wordt niet meer als dit, want ‘ja je valt op vrouwen’, zei hij dan. Daarna zoenden we dan toch weer. Probeerde ik hem te koppelen aan een ander, kwam hij toch weer bij mij terug. Daarna deden we samen nog een singlereis, die niet zo lekker liep vanwege de onrust tussen elkaar. Ik wilde dat hij zijn gang ging en mij los liet. Maar toen hij met een ander had gezoend, was ik best teleurgesteld. ‘Zie je, ALLE mannen zijn hetzelfde!’ Maar ja…. Was ik niet degene die niet voor hem kon kiezen? Ik kan nog niet eens kiezen tussen een wit of een bruin brood als ik in de supermarkt sta. Hoe moet ik dan zo’n onmogelijke keuze maken, waarom moet ik kiezen tussen hem of een vrouw?

5 dagen na die vakantie ging ik naar Bonaire. Wat een turbulente tijd. Hij had veel moeite met het afscheid, ik had zin in de nieuwe uitdaging die IK zou doen. En we grapten daar maar om, ja jij wilt ‘ZELLUF DOEN’, zei Patrick dan.

Ik heb de tijd van mijn leven gehad op Bonaire. Ik voelde al snel dat ik he-le-maal op mijn plek was daar op Bonaire, met leuke collega’s, een chille omgeving en ik verlengde met 2 maanden, tot nog meer teleurstelling bij Patrick. In totaal bleef ik 5 maanden op Bonaire, ik was verliefd geworden op het land.

In het begin hadden Patrick en ik wel veel contact. Maar hij was teleurgesteld en verdrietig dat het niets geworden was tussen ons en hij besloot te stilzwijgen.

Dit raakte mij best wel erg, en ik probeerde toch wel het contact te houden. De ene keer was hij dan vrolijk en de andere keer was het weer helemaal niet zo gezellig. Daardoor verwaterde het contact nog meer en ben ik hier op Bonaire lekker los gegaan en heb ik hem uiteindelijk los gelaten. Dingen gedaan die ik niet eerder had gedaan en ook mensen onbedoeld gekwetst, omdat ze mij leuk vonden, maar die ik niet zag als meer dan een leuke tijd. Dingen liepen zo en na 5 maanden Bonaire ging ik met zo veel verdriet het vliegtuig in. Ik wist toen al dat ik snel weer terug zou zijn op Bonaire.

Na een aantal dagen zag ik Patrick weer. Het was eventjes gek, maar ook erg vertrouwd om elkaar te zien. Mijn missie om ‘gewoon als vrienden’ verder te gaan, heb ik welgeteld 1 ontmoeting volgehouden. ‘VERDORIE, wat is dat toch tussen ons. Wit, bruin, bruin wit, gaaaaan we weer.’

Toch boekte ik al snel mijn retour ticket naar de plek waar ik mij gelukkig had gevoeld. Ik besloot te emigreren. Hij wist dit. En ik heb hem gezegd dat ik terug ga.

Hier staan we nu, hand in hand naar de zonsondergang op Bonaire te staren. We geven het een kans! Hij volgde mij om het een kans te geven en ik gaf het een kans omdat hij bereid was mij te volgen. Hij is nu voor 3 maanden mee omdat we kijken hoe dit voor ons werkt, of niet. Soms snap ik het leven niet, maar dingen komen op je pad, alles met een reden ook al zie je soms niet primair die reden. 

Het heeft in mijn hart best veel tijd gekost om toe te geven dat ik hem ook erg leuk vind. Ook omdat het mij best veel bevrijding, opluchting en trots heeft gegeven toen ik ‘uit de kast kwam.’ En omdat mijn hart ook nog ergens zegt, je houdt van vrouwen en je was daar zo trots op en mijn hoofd daarover nadenkt. Het liefst zou ik hem en een vrouw willen. Ook al weet ik hoe gek dit misschien zal klinken voor sommige mensen.

Mensen die vragen nu ook vaak ‘ja, maar wat ben je dan nu?’ Wat ik overigens niet echt een fijne vraag vind. Maar ik heb daar over nagedacht. Nou ik ben MIJZELF. En ja ‘mijzelf’ is soms ook voor mijzelf best verwarrend. Maar geef mij geen label, want mijzelf is uniek en niet in een hokje te plaatsen.

De grootste les die ik wel geleerd heb is om ALTIJD voor je eigen rust en geluk te kiezen. En soms een sprong in het diepe te nemen, ook al weet je niet waar die eindigt. De gene die bij je blijven terwijl jij je eigen weg bewandeld, terwijl jij bent wie je bent, die je dan nog leuk vinden. Dat zijn degene die je om je heen wilt hebben. Ik bewonder Patrick, dat hij dit voor mij over heeft. Ook al geloof ik soms zelf nog niet dat iemand dit voor mij over heeft. Ook ben ik trots op mezelf dat ik het een kans geef.

Wat ik jullie mee wil geven. Wat de toekomst je biedt, weet je toch niet. Dus laat je verassen door de signs of life, maak keuzes dan pas weet je of dit de goede stap is. En… MENS DURF TE LEVEN!

Lisa Sentveld
@lisasentveldfotografie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring