Zelfliefde, wat houdt dat nou eigenlijk in? Van jezelf houden, hoe doe je dat? En is dat dan niet egoïstisch?Allemaal vragen waar ik over na ging denken toen ik zelf ging werken aan liefde geven aan mezelf. Ik had, en heb nog steeds, een hoop liefde te geven. Alleen vergat ik daarbij niet een beetje liefde aan mezelf te geven? Een paar jaar geleden nog een beetje boel. Het was zoveel makkelijker om het weg te geven aan een ander. Het zou toch wel erg egoïstisch zijn als ik dat allemaal aan mezelf gaf.

Wat is egoïsme eigenlijk. Egoïsme is zoals de naam al doet vermoeden, leven vanuit je ego. Een ego is een onderdeel van jou, een gedeelte van jezelf die reageert vanuit angsten, twijfels en onzekerheden. Waar tegenover staat leven vanuit je ziel, wat inhoudt leven vanuit liefde en vertrouwen. Mijn ego is een stemmetje in mijn hoofd die mij doet vertellen dat ik iets niet kan, dat ik niet goed genoeg ben. En oh wat heeft dat stemmetje mij vaak vertelt dat ik het niet waard ben of dat ik iets moest doen wat ik eigenlijk niet wilde. Daar in tegen staat het ego ook voor “ik” en die ik, die hoort ook bij mij. Het is een stukje zelf acceptatie, een balans vinden in het leven vanuit liefde en daarbij jouw ego toch kunnen omarmen zonder dat die de overhand neemt. Egoïsten stellen hun eigen belang boven alles en hebben geen oog voor anderen. Zo iemand wil ik niet zijn. Ik wil juist aan anderen denken en er voor anderen kunnen zijn. Maar, om er voor een ander te kunnen zijn, zul je eerst voor jezelf moeten zorgen. Eerst jezelf blij maken zodat je er volledig voor een ander kunt zijn. Van mezelf houden vond ik niet zo belangrijk, als de ander het naar zijn zin had dan was alles goed. Lekker pleasen en mezelf wegcijferen. Op werkgebied, in vriendschappen en relaties. Ik was er behoorlijk goed in. Het ging steeds meer aan me vreten dat ik toch echt wel eens even iemand op zijn plek mocht zetten als iets niet goed was voor mij en dat ik mezelf óók belangrijk mocht vinden. Time to change.

De keuze om te emigreren naar Bonaire was voor mij uit zelfliefde, maar daarbij kwam wel weer de vraag om de hoek of dat niet eigenlijk heel egoïstisch was. Een nieuw leven zonder familie in de buurt, hebben ze mij niet nodig, kan ik dat wel doen, zomaar weggaan? Vriendinnen achter laten waarmee ik zoveel leuke dingen altijd deed, zullen ze het me kwalijk nemen dat ik wegga? Krijg ik wel weer nieuwe vriendinnen? De man waar mijn hartje ligt toch los moeten laten en 8000km verder op gaan wonen. Is dat de goede keuze? Misschien moet ik mijn hartje nog een keer ophalen of hem. Who knows. Zoveel vragen, zoveel gedachtes. Één ding is nu wel zeker, ik ben op de plek waar ik nu op dit moment in mijn leven hoor te zijn. Dit is mijn thuis. Door weg te gaan uit Nederland kon ik breken met mijn oude patronen en opnieuw beginnen aan het leven wat ík wil, uit liefde voor mezelf. Dat was de eerste maanden vooral confronterend. Ik wist eigenlijk helemaal niet zo goed wie ik was en wat ik wilde.

Het werd duidelijk dat afstand geen verbindingen verbreekt. Familie, vrienden en vriendinnen verdwijnen niet uit je leven door niet meer dicht bij elkaar te wonen. Sommige vriendschappen krijgen misschien zelfs wel meer waarde. Natuurlijk zijn er ook verbindingen die verwateren of zelfs helemaal tot een einde komen. Ook dit zal zo moeten zijn. Sommige personen wandelen een stukje mee op jouw pad en anderen de rest van je leven. Was het toch egoïstisch om naar Bonaire te verhuizen? Mijn antwoord is nu nee. Wie van mij houdt weet dat ik hier gelukkig ben en zij zullen liever hebben dat ik gelukkig ben dan dat ik bij ze blijf en niet mijn dromen ben gaan volgen. Als je van elkaar houdt dan gun je elkaar geluk en het zou egoïstisch zijn om dat in de weg te staan. Ik heb vriendinnen met een diepere verbintenis dan ooit leren kennen en mijn eigen Bonaire familie gevonden. Ik heb mijn drang naar vrijheid kunnen volgen en hier het leven opgebouwd wat echt bij mij past.

Door van jezelf te houden straal je dat ook uit naar anderen en je zult aanwakkeren dat anderen om jou heen ook van zichzelf houden. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe beter je anderen kunt helpen of anderen liefde kunt geven. Je zult ook de mensen aantrekken waarbij je jezelf kan zijn en die jou waarderen voor wie je bent. Voor mij was mezelf accepteren best wel een ding. Alle liefde die je nodig hebt komt van jezelf, niet van iemand anders. Dat is een proces geweest om te ontdekken en is het soms nog steeds. Dat stemmetje van het ego kan dan behoorlijk in de weg zitten en je op vervelende gedachtes brengen. Hoe meer je jezelf accepteert hoe minder je ego tevoorschijn zal komen.

Meer en meer kies ik voor mezelf. Geef ik mezelf de ruimte om te mogen doen wat ik wil. Soms vind ik mezelf nog wel egoïstisch, omdat ik niet aan de verwachtingen van anderen kan voldoen. Maar ik weet ook dat als ik een ander ga pleasen door iets te doen wat voor mij eigenlijk niet goed voelt, ik mezelf tekort doe. Zelfliefde is iets om nu mee te beginnen, vandaag nog. Niet te hard voor jezelf zijn en eerst bepaalde doelen willen behalen voordat je van jezelf gaat houden. Zelfliefde is zelfwaardering, laten zien wat je waard bent, je grenzen kunnen aangeven. Vertrouwen in jezelf. Want als jij het niet gelooft, hoe kun je dan van een ander verwachten het wel te geloven? Maak commitment met jezelf. Als je voor jezelf kiest laat je zien wat je waard bent en hierdoor trek je de juiste mensen aan. Zelfliefde staat niet voor naar kijken wat je wilt, maar naar kijken wat je nodig hebt. En dat zonder dat het ten koste gaat van anderen. Luisteren naar je innerlijke stem. Keuzes maken vanuit liefde en respect voor jezelf én ook voor de ander. Vanuit die onvoorwaardelijke liefde zul je een balans gaan vinden tussen geven en nemen. Je zult wat kunnen doen voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten en gunt de ander, en ook jezelf, het beste.

Elke relatie loopt op den duur vast als je jouw eigenwaarde niet kent en geen plaats geeft. Werkrelaties, liefdesrelaties, familierelaties, dit is voor elke relatie zo. Er is dan geen gezonde balans in de relatie. Dit kan een hele tijd goed gaan, maar er komt een moment dat je vastloopt en veel te ver over je grenzen bent gegaan. Hou van jezelf en van je lichaam zoals je van een ander zal houden. Straal uit wat je waard bent. Mezelf horen en luisteren naar mijn hart was het grootste cadeau wat ik mezelf kon geven.
Was het dan echt nodig om naar Bonaire te verhuizen om die veranderingen door te gaan? Voor mij wel. Dit was mijn pad. Voor jou is dit misschien een ander pad. Luister naar je innerlijke stem om te horen welke kant jij op mag gaan.

Zelfliefde is stoppen met ALLES wat niet vervullend is voor jou. Maak een einde aan die ene vriendschap die je alleen maar energie kost, stop met alcohol drinken om je emoties uit te schakelen, beëindig je toxische liefdesrelatie, zeg je baan op als je niet meer met plezier er naartoe gaat, stop met het hebben van betekenisloze seks en eet geen junkfood meer om leegtes op te vullen. Stop met alles wat niet echt goed is voor je en begin met liefde geven aan jezelf.

Tabitha heeft het helemaal bij het recht eind met haar nummer “Ik hou van mij”.
Wanneer jij ik hou van jou kunt zeggen in de spiegel, dan heb je een ander zeker iets waardevols te geven.
Het is niet egoïstisch om vanuit zelfrespect en zelfliefde te leven. Zelfliefde is het begin van alle mooie connecties om je heen.
Ik hou van mij. Hou jij van jezelf?
Ik hou van mij en nu kan ik ook houden van jou.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Toen ik mezelf begon lief te hebben
kon ik zien dat emotionele pijn en lijden alleen waarschuwingen zijn
dat ik niet mijn eigen waarheid leef
nu weet ik dat is AUTHENTICITEIT

Toen ik mezelf begon lief te hebben
begreep ik hoezeer het iemand kan beledigen
als ik probeer mijn verlangen bij hem door te drukken
zelfs als ik wist dat de tijd er niet rijp voor was en de persoon er niet klaar voor was
en zelfs als ikzelf die persoon was
nu weet ik dat is RESPECT

Toen ik mezelf begon lief te hebben
ben ik gestopt met het verlangen naar een ander leven
en kon ik zien dat alles rondom mij een uitnodiging is om te groeien
nu weet ik dat is RIJPHEID

Toen ik mezelf begon lief te hebben
begreep ik dat ik altijd en bij elke gelegenheid
op het juiste moment en op de juiste plaats ben
en dat alles wat er gebeurt is juist is
vanaf dat moment was ik rustig
nu weet ik dat is VERTROUWEN

Toen ik mezelf begon lief te hebben
heb ik me bevrijd van alles wat niet gezond voor me is
voedsel, mensen, dingen, situaties
en vooral wat me naar beneden haalde weg van mijzelf
aanvankelijk noemde ik het “gezond egoïsme”
maar nu weet ik dat is LIEFDE VOOR JEZELF

Toen ik mezelf begon lief te hebben
stopte ik met proberen gelijk te hebben
en sindsdien had ik minder vaak ongelijk
vandaag heb ik ontdekt dat is BESCHEIDENHEID

Toen ik mezelf begon lief te hebben
herkende ik dat mijn denken me kan verstoren en me ziek kan maken
maar als ik verbinding maak met mijn hart

wordt mijn denken een waardevolle bondgenoot
vandaag noem ik die verbinding WIJSHEID VAN HET HART

We hoeven niet bang te zijn voor verdere discussies, conflicten
en problemen met onszelf en anderen
want zelfs sterren botsen soms op elkaar
en daaruit ontstaan nieuwe werelden
vandaag weet ik dat is LEVEN

Charlie Chaplin / 1959

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, lees de privacyverklaring